Norge har endret seg mye fra å være et fattig etterkrigsland til å bli et av verdens rikeste. Dette har også medført store endringer i kostholdet vårt. Helsedirektoratet bruker data fra landets matforsyningsstatistikk og Statistisk sentralbyrå sine undersøkelser relatert til mat fra 1975 til 2012, og lanserer rapporter hvert år utviklingen til kostholdet til nordmenn.
Helse og kost
Helsedirektoratet skriver at de anbefaler mindre bearbeidet kjøtt, salt, rødt kjøtt og sukker i dietten vår, men at de anbefaler variert kost som inkluderer mye frukt, bær, grønnsaker, fisk og grove kornprodukter. Disse anbefalingene har ikke endret seg mye med tiden, og omtrent alle nye trender og dietter burde holde seg etter disse hovedreglene. Det viser seg også at folk som spiser hjemmelagde middager ofte lever lenger enn de som ikke gjør det. Dette tyder på at bearbeidet mat til syvende og sist ikke er like bra som mat laget direkte fra råvarer i eget kjøkken. Dette betyr ikke at man aldri kan spise fast food eller bearbeidet mat, men at man burde unngå å la det bli normalen.
Trender i kost
Forbruket av alle slags kornprodukter ser ut til å øke. Dette kan både være positivt og negativt. Så lenge mesteparten av økningen skyldes grovere kornprodukter og ikke bare hvitt mel, er det bra. Hvis man ser over en lengre tidsperiode har forbruket av grønnsaker, frukt og bær økt stort, men i de siste har forbruket av grønnsaker faktisk sunket litt. En av de større bekymringene i våre norske hjem er nedgangen av matpoteter og økningen av bearbeidede potetprodukter. Jevnt over bør denne utviklingen reverseres, selv om bearbeidede poteter ikke er blant verstingene når det gjelder mat.
Kjøttforbruket går opp, selv om det bør senkes. Noe av dette skyldes populariteten til kylling de siste årene, som er et mye sunnere alternativ til rødt kjøtt. Fisk går stadig ned. Norge har tilgang til mye fisk av høy kvalitet, og for landets matsikkerhet bør det fokuseres mer på, men likevel går trenden nedover. Folk foretrekker kjøtt over fisk. Smørforbruket er omtrent uendret. Mengden sukker, salt og mettet fett i norske kosthold går ned, men er fortsatt høyere enn anbefalt og bør kuttes ned på.